Wat doen wij?

Op het kantoor van Ons laand, ons lu zijn wij dagelijks bezig met onderzoek en het achterhalen van feiten & cijfers over de gaswinning en de mijnbouwschade. Wij hebben inmiddels al veel schokkende informatie op tafel gekregen die doelbewust werden verzwegen door de NAM, de staat en andere betrokken partijen.

Als wij nieuwe informatie boven water krijgen gooien we dat niet meteen de wijde wereld in, maar archiveren we het en doen verder onderzoek. Met ons team bespreken we de bovengekomen feiten en bepalen we wat we er het beste mee kunnen doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn het maken van een rapport of verslag, en deze aanbieden aan betrokken partijen (Slachtoffers, Burgermeester(s), Autoriteiten, etc.). In sommige gevallen, wanneer wij de noodzaak inzien, besluiten we echter om nieuws via (social) media te delen en/of een actie op te zetten waarmee we onze verontwaardiging uiten. "Wie stil zit komt nergens, niets doen is geen optie".

Hier onder op onze tijdlijn ziet u in het kort een overzicht van belangrijke gebeurtenissen en acties die wij hebben ondernomen. Deze begint op 12 Maart 2018, toen de actie op gang kwam die later het fundament voor onze stichting zou leggen. Leest u liever actuele ontwikkelingen? Lees dan gerust vanaf 2019 of begin onderaan. De tijdlijn zal regelmatig worden bijgewerkt zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, en ook via Facebook, Twitter of Instagram kunt u op de hoogte blijven van wat wij (ook voor u!) doen.

Tijdlijn 2018

12 maart 2018

De hongerstaking

Om een aantal schrijnende gevallen (m.b.t. de gaswinning) onder de aandacht te brengen, begon een groepje Groningse gedupeerden met een hongerstaking. Het doel achter de staking was om te zorgen dat de NAM haar verantwoording nam, en deze schrijnende gevallen, samen met alle andere op te lossen. Helaas besloot de NAM om deze noodkreet te negeren en deze mensen, die ze financieel en mentaal kapot gemaakt hebben, nog verder in de grond te laten zakken. Meer over de hongerstaking ziet u hier

mei 2018

Ons kantoorpand

Onze hongerstaking duurde al 10 weken en had weinig effect meer. We besloten dat we ons werk wel voort wilden zetten en hebben een bericht in de ether geslingerd met de vraag om een pandje waar wij ons werk konden voortzetten. Hartverwarmend genoeg kregen wij na 5 minuten een telefoontje van iemand die een pandje ter beschikking had. Met onze vrijwilligers hebben we het pand omgetoverd tot een fijn kantoorpandje met een huiselijke sfeer, waar we tot de dag van vandaag nog steeds erg blij mee zijn.

augustus 2018

Code rood

Op 24 augustus begon de actie 'genoeg = genoeg', geörganiseerd door actiegroep Code Rood. 3 dagen sliepen ze met een grote groep demonstranten in een actiekamp in Leermens om zich voor te bereiden op een bezetting van het Tankenpark, die op 28 augustus zou plaatvinden.

28 september 2018

1e herdenking code rood

Precies een maand nadat we met Code Rood aankwamen bij het tankenpark zijn wij terug gekeerd. Uit Sympathiek en dankbaarheid voor iedereen die ons geholpen heeft zijn wij met ons team terug gegaan naar het tankenpark.

2019

Heden

Tijdlijn wordt binnenkort aangevuld

Wij zijn erg druk bezig met het archiveren van alle informatie die wij op ons kantoor hebben liggen en deze verwerken en publiceren op onze website. Kom gerust binnenkort even terug om weer te kijken, dan zult u zien dat de website waarschijnlijk alweer verder is aangevuld.

Ons laand, ons lu

Stichting

Contact

Solwerderstraat 42, Appingedam
info@onslaandonslu.nl
Kvk: 71714200

Blijf op de hoogte