In maart 2018 zijn wij in actie gekomen tegen de gevolgen van mijnbouwschade in het bevingsgebied van Groningen. Wij hadden en hebben nog steeds het doel om op te komen voor alle gedupeerden in Groningen. Niet alleen op het gebied van materiële schade, maar ook scheuren in de ziel van alle Groningers baren ons ernstig zorgen.
Als eerste actie zijn we begonnen met een hongerstaking nabij het Centrum Veilig Wonen (CVW). Via het CVW en het bevoegd gezag hebben wij toen eisen ingediend via het CVW aan de NAM. Zeven schrijnende zaken werden voor het voetlicht gebracht. Moeizaam kwam reactie van de NAM binnen, en concreet werd er vrijwel niks afgehandeld. Gelukkig waren er ook positieve zaken. Er onstonden waardevolle contacten tussen ons en Burgermeesters, de GGD & GGZ, een advocatenbureau en het platform Kerk en Aardbeving. In mei concludeerden we dat het voortzetten van de hongerstaking weinig effect meer had en besloten we dat we iets anders moesten gaan doen.
Sinds het oprichten van de stichting en het leggen van contacten stroomde er veel informatie bij ons binnen. Veel confronterende zaken werden ons aangedragen en die konden we niet naast ons neerleggen. Wij waren het er dus unaniem over eens dat ons werk moest worden voortgezet, maar dan op professioneler niveau. Binnen een dag na dat besluit kregen wij het hartverwarmende nieuws dat wij kostenloos een pand ter beschikking zouden krijgen. Na een week hard werken met ons team hebben wij het pand veranderd in en gezellige, huiselijke ruimte met een kantoorfunctie. Wij zijn veel mensen dankbaar voor het doneren van meubilair, elektronica en andere middelen.
Nu werken wij dagelijks op dat kantoor om ons hard te maken voor ons doel en elke dag weer nieuwe stappen te zetten naar een fossielvrij, en toekomstvol Groningen. Meer over wat wij precies doen leest u hier. De menselijke maat staat bij ons zeer hoog in het vaandel. U bent altijd welkom voor een gesprek en een kopje koffie. Onze specialisten staan voor u klaar en zijn beschikbaar voor vragen en opmerkingen. U hoeft geen moeilijke procedures of formulieren te doorlopen maar heeft gewoon vrijblijvend de kans om uw zorgen te uiten.
Verder hebben wij sinds 2018 geavanceerde, onafhankelijke meetapparatuur die is geplaatst in elders Appingedam door StabiAlert. Wij kunnen uiterst nauwkeurig vaststellen wat er ondergronds allemaal gebeurt. Er zijn bovengrenzen ingesteld waarbij wij bij overschrijding direct worden gealarmeerd. Wij zullen dan een bezetting formeren van 24 uur per dag en 7 dagen per week. Hier kunt u verder lezen over onze meetapparatuur, en het verschil met de seismografen van het KNMI.
U kunt ons altijd bereiken via onze contactgegevens, of buiten kantoor uren op 0655182766.
Ons team bestaat zoals gezegd volledig uit vrijwilligers. Zou u ons werk willen steunen met een financiële bijdrage dan kunt u dat doen via de donatieknop op onze website.
Een hartelijke groet namens het hele team van Ons laand, ons lu.
"Tot op het bot gemotiveerd om op te komen voor het recht van Groningen en het onrecht aan de kaak te stellen."
"Vannuit mijn diepe verontwaardiging wil ik mijn bijdrage leveren om het onrecht wat de mensen hier wordt treft te bestrijden"
"Ik ben hier om mij in te zetten voor de gedupeerden van de gaswinning en het onrecht wat ze wordt aangedaan."
"Als jongere in Groningen zie ik hoe winst wordt gemaakt ten koste van mijn toekomst. Ontstemd over de gang van zaken zet ik me in om hier verandering in te brengen."
Ons laand ons lu is een stichting voor en door Groningers die de gas ellende zat zijn en zich willen verzetten tegen de dubieuze houding van de Staat & NAM. Dat doen wij door actie te voeren, maar ook door grondig onderzoek te doen en in gesprek te gaan met gedupeerden, politiek en andere betrokkenen. Meer info over wat wij doen vindt u hier
Ons laand ons lu is ontstaan uit een groep boze gedupeerden die samen een hongerstaking gehouden hebben. Wij zijn een stichting, die gedupeerden helpt, en actief bezig is met verzet tegen het onrecht wat Groningen wordt aangedaan. Wij voeren zelf geen acties, maar zijn wel blij met elke vorm van (vreedzaam) verzet. Meer over ons leest u hier
Elke dag zet ons team van vrijwilligers zich in om onderzoek te doen en mensen te helpen. Wij stoppen niet tot de onderste steen boven tafel is en de laatste scheur is vergoed. Helaas ontvangen wij vrijwel geen vergoeding/subsidies voor ons werk. Omdat het runnen van een kantoorpand en een website niet gratis kunnen wij elke bijdrage goed gebruiken! Meer over donaties en wat wij daarmee doen vindt u hier
Ja, al sinds de hongerstaking merken wij dat er langzaam maar zeker dingen bereikt worden. Er valt nog heel veel te winnen en we zijn nog lang niet waar we willen zijn maar toch merken we dat onze acties helpen bij het kweken van betrokkenheid van burgers en politiek. Stap 2 is het om tafel zitten met politiek, bestuur en andere betrokkenen om aan te kaarten wat er nou daadwerkelijk in onze regio aan de hand is. En ook daar zijn we druk mee bezig.
Wij zijn blij met elke vorm van verzet tegen de gasellende. Iedereen vecht op zijn eigen manier en gezamenlijk strijden we voor het zelfde doel: Rechtvaarigheid en veiligheid voor alle Groningers. Wel zijn wij bezig om zoveel mogelijk binding te creëren en contacten te leggen zodat we straks niet optreden als versnipperde groeperingen maar gezamlijk als Groningers een sterk blok vormen. Samen sta je sterker!